Wat is groene energie?

Een beter milieu begint nog steeds bij jezelf. Bewuster leven begint in je eigen huis, waarbij je bijvoorbeeld bewuster met stroom om gaat. Dat begint vaak met duurzame energie, waar ongeveer tweederde van de Nederlandse huishoudens zich op dit moment op heeft aangesloten. Duurzame energie, groene energie; dat het beter voor het milieu is dat weten we allemaal. Maar waarom is groene energie groen? En waar komt de groene energie van Powerpeers vandaan?

Bereken nu je groene energietarief

Opwekken van groene stroom

Duurzame of groene stroom is ‘normale’ elektriciteit die op een milieuvriendelijke manier wordt opgewekt. Bronnen die schoon zijn en nooit opraken, zorgen voor deze duurzame energie. De bekendste voorbeelden hiervan zijn zonne- en windenergie, maar er wordt ook energie opgewekt met waterkracht. De gemene deler van deze energiebronnen is dat het opwekproces niet vervuilend is en de omgeving niet aantast.

Op papier valt energie opgewekt door biomassaverbranding ook onder duurzame energie, maar in de praktijk is dit helemaal niet zo duurzaam. Het verbranden van bijvoorbeeld hout of gft-afval is namelijk niet CO2 neutraal (brandhout stoot meer CO2 uit dan aardgas & steenkool), er worden sneller bomen gekapt en verbrand dan dat bos weer kan groeien en daarom wordt er ook nog eens in groten getale hout geïmporteerd uit de Verenigde Staten.

Geen sjoemelstroom bij Powerpeers

Door groene stroom af te nemen ben je in de veronderstelling dat je daarmee bijdraagt aan een betere wereld. Helaas is dit in veel gevallen niet zo. Door de handel in groenestroomcertificaten kan het zomaar zo zijn dat jouw groene stroom helemaal niet zo groen is. Het is in feite grijze stroom, opgewekt door het verbranden van voornamelijk kolen en gas. Grijze stroom verpakt in een groen jasje wordt ook wel ‘sjoemelstroom’ genoemd.

Powerpeers streeft naar 100% schone, zelf opgewekte energie via sociale opwekkers (bijvoorbeeld je buren met hun zonnepanelen) en lokale opwekkers (zoals windmolens op het land van boeren). Waar nodig wordt het tekort aan groene energie aangevuld met duurzame, schone stroom uit grotere windparken en zonneparken in Nederland. Alle groene stroom van Powerpeers is dus lokaal.

Groene energie van Powerpeers

Wil jij echt alleen groene energie afnemen die 100% schoon, duurzaam en Nederlands is? Sluit groene energie af bij Powerpeers. Dan weet je zeker dat je 100% groene stroom krijgt en dat je geld geïnvesteerd wordt in lokale, duurzame energieproducenten. Zorg ook dat die schonere, duurzamere wereld weer een stapje dichterbij is.

Bereken nu gelijk je groene energietarief