Zonne-energie kan en móet eerlijker worden verdeeld

Lars Falch voor NRC Live over de deeleconomie

Onderstaande opiniestuk schreef Lars Falch voor NRC Live over de deeleconomie.
Zie ook: nrclive.nl/opiniepowerpeers

Het bezit van zonnepanelen biedt individuele gebruikers steeds meer voordelen. Niet alleen dankzij subsidies maar ook omdat zonnepanelen elk jaar goedkoper, efficiënter en duurzamer worden. Op dit moment verdien je de investering in zonnepanelen in de regel al in 8 jaar terug en profiteer je daarna nog jarenlang van gratis stroom.

Op zich een grote stap in de goede richting om iedereen toegang te geven tot traceerbare en duurzame opwek. Toch kan meer dan 60% van de mensen in Nederland niet van de volledige financiële voordelen genieten die gepaard gaan met het bezit van zonnepanelen. Bijvoorbeeld omdat ze geen eigen huis bezitten, in een appartement wonen of geen geschikt dak hebben.
Een oneerlijke situatie. Maar ook een interessant gegeven met volop kansen voor een nieuw bedrijf.  Zo ontstond het idee voor powerpeers.

Powerpeers is een duurzame energie startup die ervoor zorgt dat overtollige energie afkomstig van particuliere zonnepanelen rechtstreeks kan worden geleverd aan bijvoorbeeld vrienden en familie. Op deze manier komt energie op zonnige dagen niet anoniem in het stroomnet terecht, maar gericht bij één of meer individuele afnemers. Particuliere aanbieders kunnen daar via powerpeers nog wat extra’s aan verdienen bovenop bestaande overheidsregelingen als salderen en terugleververgoeding.

Die decentrale opwek maakt powerpeers een marktplaats voor individuele vraag en aanbod van energie. Mensen met zonnepanelen, maar ook eigenaren van windmolens of andere duurzame opwek, kunnen hun energie naast zelf gebruiken, nu ook delen met anderen die bijvoorbeeld niet in het bezit zijn van eigen duurzame opwek: van persoon naar persoon. Powerpeers is ook bezig bedrijven met zonnepanelen aan hun netwerk toe te voegen zodat zij de overtollige energie van hun zonnepanelen kunnen delen met bijvoorbeeld klanten of werknemers.

Allemaal stappen die het mogelijk maken dat we in Nederland met elkaar energie opwekken en afnemen. Maar er kan meer. Met powerpeers willen we het voor iedereen mogelijk maken duurzame energie op te wekken en van de bestaande voordelen te kunnen genieten.

“Waarom kan ik als huurder niet mijn zonnepanelen plaatsen op het dak van mijn ouders of mijn werkgever en dan net als anderen de opgewekte stroom van deze panelen van mijn energierekening aftrekken?”, is een veelgehoorde vraag. Men noemt dit ook wel ‘virtueel salderen’, maar dit is helaas nog niet toegestaan in Nederland. Er bestaat wel een regeling, de Postcoderoos, maar dan moet je eerst met anderen een coöperatie starten, een zonnepaneel dichtbij je woning neerleggen en dan heb je nog steeds niet hetzelfde financiële voordeel.

Als onze overheid het ‘virtueel salderen’ toestaat, dan kan het potentieel van zelf opgewekte stroom meer dan verdubbelen. En dat zou toch eigenlijk de ambitie moeten zijn van een ontwikkeld land als Nederland, dat op gebied van duurzame energie nog steeds onderaan de internationale lijst bungelt.

De eerste resultaten van Powerpeers gedurende afgelopen zomer laten zien dat de gebruikers van Powerpeers 15 tot 25% van hun energiebehoefte via zonnestroom van particuliere opwekkers hebben ontvangen. Zo’n 75% werd aangevuld via duurzame stroom uit de directe omgeving (zon en wind van lokale aanbieders) en de overige 1-5% kwam van één van de grote windparken op zee.

Het zijn bemoedigende resultaten die aangeven dat deze ‘Marktplaats van duurzame energie’ niet alleen nu al werkt maar straks ook grootschalig kan worden toegepast in de deel-economie. Heel Nederland in staat stellen zonnepanelen te bezitten – op welke daken ze ook liggen – zal de transitie naar een duurzamere samenleving nog meer versnellen en zorgen voor een eerlijkere verdeling van de voordelen van zelf opgewekte energie.

Meer nieuws