Willemsparkschool biedt als eerste school in Nederland groene stroom aan

Leren op een duurzame elektriciteitscentrale​

Je ziet ze steeds vaker: zonnepanelen. Op daken, maar ook in de geluidswal langs de A9. Vanaf juli 2016 deelt de Amsterdamse basisschool Willemsparkschool (WPS) hun eigen zonne-energie met hun leerlingen, ouders en buurtgenoten. Ze zijn namelijk de eerste school van Nederland waar je duurzame stroom kunt afnemen. In samenwerking met groene energiepartner Powerpeers. Om dit te vieren, organiseerde de WPS van 27-31 maart de Energieweek.

De Willemsparkschool trapte hun samenwerking met het duurzame energie-platform powerpeers af tijdens de themaweek Energie. Maandag 27 maart 13:00 was de officiële opening. Die middag gaf powerpeers-directeur Lars Falch een les over zonne-energie aan groep 7 en 8. Powerpeer Dieuwertje Nelissen deed samen met groep 7 en 8 proefjes & experimenten met zonne-energie in de klas. Er waren activiteiten in alle groepen tijdens de themaweek.

Onderwijs leuker

Directeur John van der Woning: ‘Met de zonnepanelen verlagen we onze energiekosten én kunnen we onze kinderen leren over lokale energieopwekking en veranderingen in de (energie-)wereld. We vinden dat wij als basisschool hierin een voorbeeldfunctie hebben. Ook wat betreft het gemeenschapsidee: als je wat over hebt, kun je het samen delen. En door energie te besparen, houdt de school geld over om te doen waar we goed in zijn: het onderwijs beter en leuker maken.’

Samen opwekken en delen

Op mooie dagen wekken de zonnepanelen van de WPS extra energie op. Maar de school is niet alle zonnige dagen open: zoals in het weekend, tijdens de meivakantie of zomervakantie. ‘De energie die onze zonnepanelen dan opwekken, kunnen wij via powerpeers delen met de ouders van onze leerlingen, leerkrachten en buurtbewoners. Onze stroom gaat niet meer anoniem het energienet in, maar naar onze eigen afnemers; tegen een aantrekkelijk tarief. Zo kunnen anderen gebruik maken van groene energie, zonder zelf zonnepanelen te hebben.’ Bekijk hier een video over de zonnepanelen.

Besparing aanzienlijk

De WPS kiest voor zonne-energie vanwege het mileu. En het levert een besparing op van 52% van hun energiekosten van 2013 tot 2015. Ook dankzij andere energiebesparende maatregelen. Zoals de isolatie van hun gebouw. Verlichting via bewegingssensoren. En een groene isolatielaag op het dak. 

Powerpeers: energie van elkaar

Nederlanders kiezen steeds vaker voor groene stroom. Dat meldt de onafhankelijke energievergelijker Pricewise.nl. Powerpeers heeft als eerste energiebedrijf de energie-afname gekoppeld aan energieverbruik. Maarten Naaijkens van Powerpeers: ‘Dat betekent dat als jij thuis de wasmachine aanzet, wij controleren welke zelfgekozen opwekkers dat moment stroom levert. In je energie-dashboard kun je zien van wie je je energie kreeg.’ Bekijk hier een video over Powerpeers.

Voor meer informatie, of het aanmelden van eigen zonnepanelen, kijk op www.powerpeers.nl.

 

NOOT VOOR REDACTIE: Video’s over de zonnepanelen van de Willemsparkschool hier u hier downloaden. Copyright foto’s: Suzanne Paap/Zinnenprikkelend. Voor meer informatie of vragen kunt u contact opnemen met Lisette via lisette.palthe@powerpeers.com.

Meer nieuws