Schone inspiratiebron: Paul Joosten

Maak kennis met onze zonne-energie opwekkers

Oude, vrijstaande huizen… Ze zien er gezellig en knus uit, maar ze zijn vaak slecht geïsoleerd, gaan niet efficiënt met energie om en er horen meestal torenhoge energierekeningen bij. Dat het ook anders kan, bewijst Paul Joosten: zijn huis uit 1905 is nu al energieneutraal, maar hij gaat nog een stap verder. “Ik wil een inspiratiebron zijn.”, aldus de bewuste bewoner.

Paul vertelt: “Dit huis kochten we in 2012. Het ligt in Groningen, tussen Veendam ende Pekela’s in. We kwamen vanuit Zoetermeer en na mijn jarenlange carrière bij de marine zochten we hier de rust. We kochten dit charmante, vrijstaande huis van meer dan honderd jaar oud. Het was, in tegenstelling tot veel woningen op leeftijd, al voorzien van goede isolatie. Bij de notaris bleek uit de documenten dat het huis energielabel C had en tegen B aan zat. Dat triggerde wel iets… We wilden nog een stap verder gaan.”

Al veel gebeurd

Er is sinds 2012 een hoop gebeurd aan het object. Paul: “Het huis is inmiddels voorzien van onder meer extra isolatie, zonnepanelen en een groen dak. Ook is er een houtkachel geïnstalleerd voor de centrale verwarming. Ik liet een grote partij afvalhout (container van 30 kuub) van FSC-gecertificeerd hardhout bezorgen. Het is schoon te verbranden en het geeft relatief weinig as. En dat kunnen we mooi gebruiken om te verstrooien over het gazon. Ik heb er namelijk een hekel aan om dingen weg te gooien die nog nut hebben…” 

Het kan zuiniger

Omdat Paul liever zoveel mogelijk hergebruikt, werkt hij nu aan zijn volgende project: een filterbak waar hij regen in opvangt. “Het water willen we filteren op drie manieren: mechanisch, chemisch en biologisch. Zo staan er straks planten in waar vuil in blijft hangen en de zuurgraad van het water wordt geneutraliseerd. Het water kunnen we dan mooi gebruiken om het toilet mee door te spoelen, de auto mee te wassen, de ramen mee te lappen en het gazon te sproeien. Op jaarbasis gaat dit ons toch een behoorlijke plons water schelen!”, vertelt hij.

Maandelijks geld toe

Het is niet alleen een plons water die Paul overhoudt aan alle aanpassingen. Hij vertelt: “In het eerste jaar dat we hier woonden, betaalden we maandelijks ongeveer 300 euro bij aan energie. Tegenwoordig krijgen we elke maand 23 euro terug. Via Powerpeers salderen we de stroom en dat scheelt ons nu dus zo’n 4.000 euro per jaar. Dankzij de houtkachel zijn we nu ook nog minder dan de helft aan gas kwijt. En we willen nóg een stap verder gaan: straks is dit een 100% klimaatneutraal huis met geen netto CO2-uitstoot. Inderdaad: we nemen afscheid van de gasaansluiting.”

Scoutingoprichter Powell

Een huis compleet aanpassen om zo klimaatneutraal te worden en te verdienen aan energie in plaats van ervoor te betalen. Waarom doet Paul dat? “Ik ben geïnspireerd door Robert Baden-Powell. De oprichter van de Scouting zei ooit “Laat de wereld een beetje beter achter dan je hem gevonden hebt.” Nou, daar ben ik het dus roerend mee eens. Zelf wil ik ook graag mensen inspireren. Met ons huis laten we zien dat je veel meer kunt doen voor een betere wereld dan mensen vaak denken.” Het huis stond al meerdere keren in de krant, kwam op tv, op de radio en dan is Paul ook nog actief op diverse internetfora om iedereen met groene woonambities te inspireren en te adviseren. 

Meer nieuws