Wat is salderen?

Wat is salderen en hoe werkt 't precies?

Denk je erover om zonnepanelen te nemen? Leuk! Of heb je ze zelfs al op je dak liggen? Nog beter! Jij wekt je eigen, schone energie op. Nog leuker is dat je die overtollige energie dankzij powerpeers nu kunt delen met anderen. Maar: wat betekenen al die termen als terugleveren, salderen en terugleververgoeding? Hoe werkt het eigenlijk als je meer opwekt dan verbruikt? We leggen uit.

Van 'terugleveren' naar 'leveren'
Op zonnige dagen wek je met je zonnepanelen meer stroom op dan je op dat moment verbruikt. Omdat je lekker aan zee bent bijvoorbeeld. De stroom die je dan opwekt, lever je terug het elektriciteitsnetwerk in. Het mooie van powerpeers is, dat je deze energie nu kunt delen met anderen. Het verdwijnt niet meer anoniem het energienet in! Bij powerpeers noemen we het dus niet 'terugleveren' maar 'leveren'. Bij ons ben je zelf een energiebron, net zoals een boer met een windmolen of een zonnepark.

Je levert dan bijvoorbeeld stroom aan je buren die zelf geen zonnepanelen hebben of je broer die op dat moment wel stroom nodig heeft.

Je elektriciteitsmeter houdt precies bij hoeveel energie je levert. En in de ‘mijn energie’ omgeving op je laptop of tablet kun je precies zien hoeveel zelf opgewekte stroom je hebt gedeeld - en met wie.

Salderen: verrekening voor je geleverde energie
Als je zonnepanelen hebt, wek je dus ook energie op die je zelf niet verbruikt. Deze energie wordt aan het einde van het jaar verrekend met de stroom die je wel verbruikt hebt - tegen hetzelfde tarief. Dat heet salderen.

Je kunt nooit méér salderen dan de hoeveelheid energie die je verbruikt hebt. Dat heet de salderingsgrens. Hoe hoog jouw salderingsgrens is, vind je terug op je energierekening.

Leververgoeding
Wek je op jaarbasis meer op dan je verbruikt? Dan krijg je voor die energie een terugleververgoeding. De hoogte van je terugleververgoeding verschilt per energieleverancier. Bij powerpeers krijg je een zeer gunstig tarief.

Bereken je maandbedrag   Hoe het werkt?

  

Meer nieuws