Merendeel Nederlanders wil zonnepanelen, ook zonder ‘eigen dak’

Groot potentieel kleinschalig opgewekte zonne-energie wordt niet benut

 

Ruim 60% van de Nederlanders vindt dat iedereen hetzelfde financiële voordeel zou moeten hebben voor het bezit van zonnepanelen. Echter, slechts 30% van Nederland heeft een eigen dak dat geschikt is voor zonnepanelen. Ruim 300.000 huishoudens zonder geschikt dak zouden zonnepanelen ‘op een ander dak’ aanschaffen als ze dezelfde voordelen zouden krijgen als bij zonnepanelen op het eigen dak. Nog eens 1,4 miljoen huishoudens zouden dit in overweging nemen. Dit blijkt uit onderzoek op initiatief van energiedeelplatform Powerpeers. 

Het is algemeen bekend dat we in Nederland achterlopen bij de transitie naar duurzame energie. En dan zou het natuurlijk super zijn als we het enorme potentieel van zoveel Nederlandse huishoudens die mee willen doen door zelf zonne-energie op te wekken ook kunnen gebruiken”, zegt Lars Falch van Powerpeers. “De bestaande regelingen voorzien hier nog onvoldoende in, maar daar zijn prima aanpassingen voor te bedenken om het eerlijker en voor iedereen beschikbaar te maken. Bijvoorbeeld door de financiële voordelen onafhankelijk te maken van de locatie waar je zonnepanelen liggen. Of ze nu op je eigen dak liggen of ergens anders, zou niet uit moeten maken. Iets voor het nieuw te vormen kabinet om in haar plannen mee te nemen.” 

Nieuwe technologie helpt de energietransitie

De voornaamste reden om geen zonnepanelen aan te schaffen is ‘geen geschikt dak’ (58%). Op grote afstand gevolgd door de tweede motivatie om geen panelen aan te schaffen: ‘de prijs’ (27%). Daarnaast geeft 69% van de Nederlanders aan het belangrijk te vinden te weten waar en hoe hun groene stroom wordt opgewekt. Technisch gezien zijn daarin geen belemmeringen meer. Nieuw technologie kan herleiden wie op welke plek energie opwekt en wie deze energie afneemt. Dat maakt het mogelijk om aan jouw huishouden zonnestroom toe te wijzen die je op een ander dak hebt opgewekt. 

Onderzoeksbureau DirectResearch

Het onderzoek is uitgevoerd onder 1.052 Nederlanders, door onderzoeksbureau DirectResearch.

Over Powerpeers

Powerpeers is het energiedeelplatform met de missie met elkaar de energie transitie te versnellen. Powerpeers is een merk van Vattenfall en actief op de markt sinds 2016. De innovatieve aanpak en visie van Powerpeers is uniek in de energiemarkt wereldwijd. www.powerpeers.nl

Download persbericht

Download infographic onderzoekcijfers

Voor de redactie: Meer weten of onderzoeksresultaten opvragen?
Neem contact op met: Karlijn Renzenbrink via info@powerpeers of
06 – 19 866 173.

Meer nieuws