Medewerkers aan het woord: Roxanne

Roxanne (33 jaar) is teamleider klantenservice bij Powerpeers en woont samen met haar man en twee kindjes in IJmuiden. Zij zou wel met haar gezin op Bali willen wonen, houdt zich in haar vrije tijd graag bezig met interieurstyling en is niet te beroerd om haar interieuradviezen met de mensen om haar heen te delen. Gelukkig geldt hetzelfde voor al haar duurzaamheidstips; lees snel verder voor deze nuttige tips en een nadere kennismaking met Roxanne!

 

Waarom werk je bij Powerpeers?

“Hiervoor heb ik dertien jaar bij Nuon gewerkt en sinds de oprichting van Powerpeers heb ik altijd al met een schuin oog gekeken naar wat er daar allemaal gebeurt. Ik vond het zo’n super interessant en mooi concept, waar mensen met zonnepanelen echt goed door bediend worden. Iets waardoor ik bij voorbaat al dacht: dit is echt tof als we hier een succes van kunnen maken. Toen er een vacature vrijkwam voor teamleider van Service & Operations, waar mijn hart ligt, hoefde ik niet lang na te denken.”

 

Kon je je ook vinden in de missie van Powerpeers, om de wereld een stukje beter te maken?

“Als je al zolang in de energiewereld zit, ben je toch veel bewuster met energie bezig. Met wat je verbruik is, maar ook hoe je huis is. Wij hebben vijf jaar geleden ons hele huis verbouwd en dan denk je echt bewuster na over hoe je het huis in basis al energiezuinig maakt. Hoe zorg je ervoor dat je zo min mogelijk gas en stroom nodig hebt en het toch comfortabel houdt? Wat dat betreft ben ik altijd wel bezig met ons energieverbruik zoveel mogelijk tot een minimum te beperken. Niet vanuit financieel oogpunt, al is het natuurlijk ook prettig dat je daardoor minder betaalt. Maar vooral omdat je weet wat het doet met de wereld als je zoveel verbruikt.”

 

‘Hoe zorg je ervoor dat je zo min mogelijk gas en stroom nodig hebt en het toch comfortabel houdt?’

 

Je werkt als teamleider klantenservice. Wat houdt dat precies in?

“Enerzijds ben ik verantwoordelijk voor de dagelijkse operationele aansturing van de klantenservice van Powerpeers. Dat is onderverdeeld in een deel backoffice en een deel service, zoals wij dat noemen. Dat is meer frontoffice. Naarmate Powerpeers groeit, groeit ook het aanbod aan werk binnen mijn team. We lossen dat deels op door meer mensen in te huren, maar we proberen dat ook op te lossen door onze processen zo efficiënt mogelijk in te richten. Door bijvoorbeeld de zelfredzaamheid van onze ‘peers’ te vergroten, zodat het niet nodig is om uiteindelijk de vraag bij onze klantenservice neer te leggen. Met die procesoptimalisatie houd ik mij ook bezig.”

 

Op welk vlak van die zelfredzaamheid bij klanten zijn jullie daarin geslaagd?

“Een goed voorbeeld: het wijzigen van het termijnbedrag. Je moest hiervoor eerst altijd via telefoon of email contact met ons opnemen, zodat wij de wijziging in het systeem doorvoerden. Nu kun je zelf in het online dashboard of onze App inloggen en het termijnbedrag daar ter plekke aanpassen. Maar het zijn ook kleinere dingen, zoals het wijzigen van je rekeningnummer. Dat komt minder vaak voor maar het is voor de klant ook prettig als je dat zelf makkelijk en snel kunt regelen. En het scheelt veel werk aan onze kant, zodat wij ons weer met andere klantvragen bezig kunnen houden.”

 

Wat maakt jou tot een goede teamleider van jullie afdeling?

“Altijd lastig om dit over jezelf te zeggen… Ik denk dat ik echt een mensenmens ben en dat dat mij wel tot een goede leidinggevende maakt. Ik probeer mensen het werk te laten doen waar ze echt blij van worden. Ik geloof dat je, als je de dingen doet waar je blij van wordt, met plezier naar je werk komt, je dagen op een fijne manier verlopen en je met een goed gevoel weer naar huis gaat. En dat is een win voor de mensen die het doen, maar het is ook een win voor ons als bedrijf. Want die mensen werken over het algemeen het meest efficiënt. Natuurlijk zitten er altijd moetjes bij, die horen er ook bij. Maar de moetjes moeten minder vaak aanwezig zijn dan de dingen waar je blij van wordt.”

 

‘In mijn ogen moeten de moetjes minder vaak aanwezig zijn dan de dingen waar je blij van wordt.’

 

Waar zou je werken als je niet bij Powerpeers werkte en je mag echt alles kiezen, ongeacht vooropleiding of ervaring?

“Vroeger wilde ik kapster worden, haha. Maar dat is niet wat ik nu nog zou willen worden. Als ik carte blanche zou hebben, dan zou ik heel graag interieurdesigner of -architect willen worden. Dat is een hele andere tak van sport maar dat is echt een grote hobby van mij.”

 

Vertel.

“Eigenlijk ben ik sowieso bijna dagelijks bezig met het interieur in mijn eigen huis aanpassen. Een potje hier, een plantje daar, een bloemetje… Mijn man wordt er soms gek van, want dan koop ik weer een pot verf en mag hij weer aan de bak om die muur te verven. Haha. Dat vind ik dus heel leuk om te doen, met name het nadenken over de inrichting van kinderkamers. Verschillende mensen hebben mij al om hulp gevraagd en ik heb ook weleens een opdracht aangeboden gekregen om een kantoorpand in te richten.”

 

En, heb je dat toen kunnen doen?

“Uhm, nee ik was toen 38 weken zwanger haha. Dat ging ‘m niet helemaal worden helaas.”

 

Klein detail.

“Precies. Maar ik doe het dus heel graag, ik heb ook een aantal vrienden geholpen na te denken over wat nu een slimme inrichting van hun huis is. Iets kan wel heel mooi zijn maar het moet ook functioneel zijn. Het mooie en het functionele combineren, dat is voor mij altijd een leuke uitdaging.”

 

‘Successen behalen we met zijn allen, iedereen binnen Powerpeers heeft daar een aandeel in.’

 

Bij de verbouwing bij jullie thuis hebben jullie rekening gehouden met het minimaliseren van gas & stroomverbruik. Doe je nog meer om duurzamer te leven?

“Wij hebben inderdaad ons huis volledig geïsoleerd met hoogwaardige materialen en ook overal nieuw goed isolatieglas geplaatst. Met ons huis hebben we dus in de basis al veel goede keuzes gemaakt. Daarnaast leven wij echt zuinig, in de zin dat we heel goed opletten dat we geen elektriciteit verspillen met lampen die aan blijven staan of stekkers die in het stopcontact blijven zitten. We hebben bijvoorbeeld overal doordrukstekkers zitten, die we ook netjes iedere avond uitzetten.”

 

Doordrukstekkkers?

“Ook al zet je je televisie uit, die blijft gewoon op stand-by staan. Wij hebben onze televisie, de decoder, alle apparatuur die daar bij elkaar staat, op één grote stekker. Hier zit een knop op en als je die uitzet dan haal je ook echt de stroom eraf. Zo simpel om thuis door te voeren. Voordat je naar bed gaat, doe je toch altijd een rondje: spullen in de vaatwasser, de lampen uit en voortaan dus ook even die doordrukstekker uit.”

 

‘Er zijn zoveel manieren waarop je wat slimmer om kunt gaan met je energie en je helemaal geen comfort hoeft in te leveren.’

 

Heb je meer tips hoe je je leven eenvoudig wat duurzamer kan inrichten? 

“Het beeld heerst altijd dat als je wilt besparen op je energieverbruik, dat je dan ook moet inboeten op je comfort. En dat beeld klopt niet. Natuurlijk kun je de verwarming een graadje lager zetten en met een dekentje op de bank gaan zitten. Maar er zijn zoveel andere manieren waarop je wat slimmer om kunt gaan met je energie en je helemaal geen comfort hoeft in te leveren. Een goed voorbeeld? Gordijnen. Zeker in de winter: zorg ervoor dat je goede overgordijnen hebt die je dicht doet. Daarmee creëer je een isolatielaagje tussen je raam en het gordijn en dat houdt de warmte gewoon veel beter binnen.”

 

En als je duurzaamheid niet alleen op je energieverbruik betrekt, heb je misschien ook nog andere handige tips?

“Koop niet alles nieuw. We zijn wat dat betreft echt wel een consumptiemaatschappij geworden, maar er zijn zoveel 100% goede spullen in tweedehandswinkels of op Marktplaats verkrijgbaar. Met die spullen is niks mis. Bovendien staat het in je interieur bijvoorbeeld vaak hartstikke leuk, je voegt daarmee een vintage touch toe aan je huis. Je geeft spullen een nieuw en tweede leven, dus je slaat twee vliegen in één klap.”

 

 

 

Denk je dat veel mensen nog steeds hun neus ophalen voor tweedehands?

“Zeker, en dat zijn juist de mensen die spullen ook zo makkelijk weg doen. Ik verbaas me altijd hoe makkelijk mensen spullen kopen en even hard weer weggooien. Als ik iets zat ben in mijn huis, dan geef ik het weg aan iemand of probeer ik het voor een klein prijsje door te verkopen. Zodat het bij iemand anders nog een tweede leven krijgt. ”

 

‘Sla twee vliegen in één klap: geef je huis een vintage touch met leuke tweedehands spullen.’

 

Waar kunnen ze jou ’s nachts voor wakker maken?

“Je mag me altijd ’s nachts wakker maken om op reis te gaan, haha.”

 

En waar gaat die reis dan het liefst naartoe?

“Ik houd heel erg van snowboarden, dus naar de sneeuw. Of anders naar een mooi ver land om cultuur op te snuiven. Maar ik vind het ook heerlijk om in Frankrijk te zijn en te genieten van lekkere Franse wijntjes en kaasjes.

 

Welk land zou je graag ooit nog heen willen?

“Sri Lanka staat op dit moment heel hoog op mijn lijstje. Een prachtig gevarieerd land met zo’n rijke cultuur en ook een plek waar een groot verschil is tussen arm en rijk. Maar ook een land waarin die cultuur heel erg afgewisseld wordt met natuur.”

 

Als het hier in Nederland zo buitensporig warm is in de herfst, wat denk jij dan?

“Dat verontrust mij. Ik denk dan dat dat geen goed teken kan zijn, dat we het hier op zo’n moment nog zo warm hebben. Het positieve is dan trouwens wel dat de verwarming nog niet aan hoeft.”

 

Maak jij je erg druk om de klimaatverandering?

“Het is zeker iets waar ik me druk om maak en waar wij als gezin veel mee bezig zijn. Het zit in ons dagelijks leven continu verwrongen, waarbij het al begint met het scheiden van je afval. Het met elkaar zorgen voor zo min mogelijk uitstoot. Uiteindelijk moeten onze kinderen en hun kinderen én de generaties daarna hier op deze aarde ook nog een goed leven kunnen leiden. Wij zijn er nu al verantwoordelijk voor om te zorgen dat dat straks nog mogelijk is.”

 

‘Uiteindelijk moeten onze kinderen en hun kinderen én de generaties daarna hier op deze aarde ook nog een goed leven kunnen leiden.’

 

Wat is jouw favoriete duurzame merk of winkel?

“Voor mijn kinderen gebruik ik altijd producten van Naïf. Ik merk dat het voor hun huid erg prettig is, het is heel fijn spul. Ik vind het belangrijk om producten te kiezen met zo min mogelijk parabenen en andere schadelijke stoffen. Eigenlijk moet je datgene wat je op huid smeert ook op kunnen eten. Daarom ben ik fan van Naïf.”

 

Nooit meer met de auto of voortaan geen vlees meer eten?

“Voortaan geen vlees meer eten.”

 

Waarom?

“We eten bij ons thuis niet dagelijks vlees. Er zijn veel prima vleesvervangers en er zijn heel veel producten verkrijgbaar waarbij je vlees eigenlijk niet per se nodig hebt. Nooit meer met de auto is voor ons sowieso een moeilijke keuze. Mijn man heeft een auto-demontagebedrijf…”

 

Ja, dan zou de auto voortaan laten staan wel een beetje gek zijn.

“Voor mijn man zijn auto’s ook echt zijn grote hobby. Ondanks dat dat niet perse iets duurzaams is. Wat dat betreft strookt dat niet helemaal met wat we belangrijk vinden. Maar tegelijkertijd wordt alles in zijn bedrijf gerecycled. Ze proberen heel bewust te kijken naar alles wat er van een auto afkomt, hoe ze ervoor kunnen zorgen dat het zo schoon mogelijk verwerkt wordt. Of: hoe ze ervoor kunnen zorgen dat het nog op een goede manier wordt doorverkocht, zodat het nogmaals gebruikt kan worden.”

 

‘Ik rijd dan wel auto maar altijd op tweedehands benzine!’

 

“Zo rijd ik altijd op tweedehands benzine, bijvoorbeeld van auto’s die gesloopt moeten worden of auto’s die total loss zijn na een ongeluk. De benzine die daaruit komt wordt niet afgevoerd maar die wordt weer hergebruikt. Dat is iets waar ik mezelf altijd een beetje mee troost: ik rijd in ieder geval op tweedehands benzine!”

 

Als je nu je koffers mocht pakken en met je gezin in een ander land kon gaan wonen, waar zou dat dan zijn?

“Op Bali. Wij zijn twee jaar geleden met ons gezin op Bali geweest. Echt een super bijzondere plek: de natuur is geweldig mooi, het is een heel groen eiland. Er is groente en fruit in overvloed, de mensen zijn fantastisch en er wordt op een bepaalde manier al duurzaam geleefd. Met name op het gebied van voeding, er wordt heel gezond gegeten. Als je een tomaat op de grond gooit dan groeit daar een half jaar later een tomatenplant. Zo ontzettend vruchtbaar is dat land daar.”

 

Maar waar ze in landen als Bali echt nog veel beter in moeten worden is afvalwerking. Ik zou op Bali heel graag meehelpen om de afvalstroom op een goede manier te verwerken. Er is daar namelijk geen afvalverwerking; dat betekent dat heel veel mensen hun afval opsparen en verbranden. Ook plastic. Maar het betekent ook dat heel veel afval de rivieren en uiteindelijk de zee in verdwijnt. Daar moet gewoon iets aan veranderen!” 

Meer nieuws