Medewerkers aan het woord: Cor

Op zoek naar iemand die oneindig enthousiast over duurzaamheid en energie kan praten? Dan moet je bij Cor zijn! Powerpeers medewerker van het eerste uur Cor Poesiat is 31 jaar en woont met zijn vrouw en twee zoontjes in Haarlem. Hij leeft zelf zo duurzaam mogelijk, leent liever dan dat hij koopt en zweert bij de bitterballen van de Vegetarische Slager. Hoog tijd om Cor eens verder aan de tand te voelen!

 

Waarom werk je bij Powerpeers?

“Het omkeren van niet-duurzame ontwikkelingen, dat heeft altijd al mijn interesse gehad. Ik vind duurzaamheid heel belangrijk, dat wil ik ook in mijn werk doen. Ik wil daar een bijdrage aan leveren. Sinds mijn kindjes zijn geboren en me met die grote ogen aankijken, denk ik bij mezelf: jij leeft nog in het jaar 2100. Maar hoe ziet het leven er dan uit? Dat vind ik wel heel lastig, ik wil daar echt iets aan veranderen.”

 

Maar hoe kom je dan bij Powerpeers terecht?

“Ik had al eerder een opdracht voor Powerpeers gedaan en ik zag dat Powerpeers met het deelplatform enorm veel potentie heeft. Je ziet sommige deelplatformen gigantisch groot worden en veel impact hebben, ik denk dat dat wat energie betreft ook moet. Ik geloof heel sterk in het concept. Duurzaamheid is hier heel belangrijk, en mijn werk is leuk, binnen een tof team dat graag impact wil maken. Dat samen drijft mij om hier te werken.”

 

‘Ik vind duurzaamheid heel belangrijk, dat wil ik ook in mijn werk doen.’

 

Wat is jouw rol precies binnen Powerpeers?

“Ik ben product manager. In die rol werk ik onder andere aan het continu verbeteren van het energiedashboard. Zo is er nu bijvoorbeeld de 'ik wil meer afnemers'-service voor Powerpeers opwekkers. Via het energiedashboard kunnen we opwekkers binnenkort aan meer afnemers uit de buurt koppelen. Dat was een veelgehoorde wens. Daarnaast werk ik aan het vriendenprogramma, waarmee we klanten belonen voor het aanbrengen van nieuwe klanten. We komen bijvoorbeeld gratis de zonnepanelen schoonmaken, doen een donatie aan een goed doel of geven zelfs gratis zonnepanelen weg. Verder ben ik bezig met uiteenlopende nieuwe producten, waaronder Telepanelen. Dat zijn gewone zonnepanelen die je op het dak van een familielid of vriend legt. De mensen die zelf geen geschikt dak hebben voor zonnepanelen kunnen met Telepanelen toch zelf energie opwekken.”

 

Wat maakt jou tot een goede product manager?

“Het is belangrijk dat je niet alleen maar naar je eigen visie kijkt maar ook luistert naar klanten. Ik gebruik verschillende manieren om erachter te komen hoe klanten via onze website, het energiedashboard en de Powerpeers app gebruiken. Ik luister niet alleen, ik kijk ook naar het gedrag, hoe mensen onze producten gebruiken. Er zijn verschillende tools waarmee we dat observeren.”

 

‘Wat als we Powerpeers-klanten een gratis zonnepaneel geven? Zijn ze dan meer verbonden met de energietransitie en blijven ze bij Powerpeers?’

 

“Ik sta ook in nauw contact met ons klantenpanel, met mensen die heel begaan zijn met Powerpeers en ook wel positief kritisch zijn. We laten hen zien wat we allemaal voor nieuws aan het ontwikkelen zijn, om erachter te komen wat ze opvalt en wat ze aanspreekt. De zogenaamde klantfeedback.”

 

Hoe duurzaam ben je zelf eigenlijk?

“Ik heb het in heel veel dingen in mijn leven doorgevoerd, omdat ik het zo belangrijk vind. Ik eet vegan en we kiezen thuis eigenlijk heel vaak de duurzame variant van producten. Mijn huis is bijvoorbeeld geverfd met ecologische verf. We kiezen voor de opties met geen of zo weinig mogelijk gifstoffen, ook iets waar ik op let met mijn zoontjes.”

 

Met speelgoed bijvoorbeeld?

“Ja, dat is altijd wel iets duurder maar het is het wel waard. Het gaat om ‘true cost': duurzame producten zijn vaak duurder, maar dat zijn ook de echte kosten. We zouden moeten betalen voor de echte kosten van de vervuiling die het erbij teweeg brengt, dat zit er bij veel producten niet bij in.”

 

En hoe zit dat bij jou met vervoer?

“Met twee kleine kindjes is reizen met het openbaar vervoer echt een onderneming, dus we hebben een auto. We hebben bij de aanschaf daarvan heel bewust gekeken en kozen voor een hybride exemplaar. Eigenlijk wilde ik een elektrische auto maar helaas was dat op dat moment voor ons niet betaalbaar. Bovendien waren de accu’s toen nog heel klein. Ik weet dat mijn vrouw dan ‘range anxiety’ krijgt, stress dat je je bestemming niet gaat halen. Toen besefte ik: als ik dit doe dan sla ik echt door. Die stress kon ik haar niet aan doen, haha.”

 

Maar die elektrische auto komt er nog wel.

“Zeker, daar heb ik in mijn huis ook al de voorbereidingen voor getroffen. Ik heb alvast onder de grond een laadinfrastructuur aangelegd waar nu tuintegels overheen liggen.”

 

‘Toen besefte ik: als ik dit doe dan sla ik echt door. Die stress kon ik mijn vrouw niet aan doen.’

 

Je bent vast een van de duurzaamste personen in jouw omgeving.

“Ik las een onderzoek van de overheid die wilde weten hoe de burgers in de energietransitie zitten. Ze konden vijf categorieën onderscheiden. Van totaal ongeïnteresseerden, of zelfs mensen die er tegen zijn/niet in geloven, een aantal categorieën daartussen, zoals pragmatisten: die willen het wel maar het moet vooral niet meer kosten, tot de groep pioniers die het echt in hun hele leven hebben doorgevoerd. Toen ik al die aspecten zag, herkende ik mezelf wel in die laatste categorie. Het zit altijd ‘top of mind’ bij mij.”

 

Wat is jouw persoonlijke tip op het gebied van verduurzaming?

“Poeh, dat zijn er heel veel. Dat is lastig om daar eentje van te noemen…”

 

Vooruit, noem dan je top 3.

“Op het vlak van energie: bespaar en wek je eigen energie op.”

 

Hoe kun je het makkelijkst energie besparen?

“Kijk zoveel mogelijk naar energiezuinige apparatuur. En kijk daarbij ook naar wat veel impact heeft en wat niet. Sommige apparaten verbruiken heel veel stroom, daar sta je misschien niet altijd bij stil.”

 

Bij welke apparaten kun je betere keuzes maken?

“Keukenapparatuur, wasmachines, drogers. Dat zijn wel echt energieslurpers. Net als verwarming. Ik heb zelf bijvoorbeeld een warmte-terugwin in de douche, waarmee de helft van de warmte wordt hergebruikt. Dat zijn allemaal investeringen maar het meeste haal je er echt wel weer uit. En anders haal je het eruit bij het doorverkopen van je huis, want dit is in de toekomst echt de standaard.”

 

‘Dat zijn allemaal investeringen in je huis maar het meeste haal je er echt wel weer uit.’

 

En je tip wat betreft energie opwekken?

“Kijk of je zonnepanelen op je dak kunt plaatsen. Kan dat niet? Misschien kan het wel op het dak van een ander. Bij Powerpeers hebben we Telepanelen om dit mogelijk te maken.”

 

En je derde tip?

“Wees kritisch op jezelf. Ik doe dat zelf bij voeding, dat heeft heel veel impact op duurzaamheid. Het kost heel veel energie om alle dierlijke producten te produceren en het brengt veel uitstoot met zich mee. Eet je plantaardig? Dan ben je een veelvoud minder aan het vervuilen. Als je het echt belangrijk vindt, kijk daar dan naar. Kijk naar wat voor impact het heeft.”

 

“Dat geldt ook voor spullen. Koop je iets nieuw of leen je het? Ik ben zelf groot voorstander van lenen. Mijn buurman bijvoorbeeld houdt ervan om heel veel klusspullen te hebben, ik houd ervan om dat níet te hebben. Het is zo zonde. Het klinkt misschien wat gierig maar door spullen van elkaar te lenen, liggen ze minder vaak ongebruikt in de schuur. En wanneer ik iets heb geleend, dan geef ik daar weer wat voor terug, zoals een goeie fles biologische wijn”

 

‘Koop je iets nieuws of leen je het? Ik ben zelf groot voorstander van het lenen.’

 

Wie of wat is jouw grootste inspiratiebron?

“Ik heb verschillende inspiratiebronnen maar op dit moment is dat Elon Musk, de baas van Tesla en SpaceX. Ik vind het heel erg inspirerend dat hij zich richt op het ontwrichten van bestaande industrieën, die ook rijp zijn voor ontwrichting. En die ook echt anders moeten.”

 

Wat spreekt je daarin aan?

“Hoe dat gewoon echt lukt! Ik kijk vooral veel naar Tesla, elektrisch vervoer, duurzame opwek en batterijen, daar zie je al heel veel doorbraken. Dat is heel mooi, zij hebben een soort voortrekkersrol. Het is nog steeds niet ver genoeg hoor, er zijn nog best wel wat uitdagingen. Maar ik volg het op de voet, ik vind het meesterlijk interessant wat daar allemaal gebeurt.”

 

Hoe houd jij je hoofd koel bij een hittegolf?

“Ik ga onder de parasol zitten met een koud biertje! En ik check op mijn app hoeveel zonne-energie ik heb opgewekt, haha. Maar dat is eerlijk gezegd iets heel lastigs. Aan de ene kant ben ik natuurlijk super blij, om zoveel zonne-energie op te wekken tijdens een hittegolf. Tegelijkertijd is het natuurlijk iets verontrustends.”

 

‘Het weer gaat richting meer extremen, dat verontrust me wel.’

 

Je bent niet de enige.

“Nee, dat geloof ik. De reden dat het hier zo bloedheet is, is dat we het klimaat beetje bij beetje aan het veranderen zijn. Het gaat richting meer extremen: extremere warmte, extremere kou, extremer droog, extremer nat. Elders in de wereld gaat dat echt voor problemen zorgen. Dat verontrust me wel.”

 

Wat is jouw favoriete duurzame merk?

“De Vegetarische Slager! Ik had laatst op een feestje bij mij thuis bitterballen van de Vegetarische Slager, die zijn super lekker en bijna niemand had door dat het geen ‘ouderwetse’ bitterballen waren. Zij maken een heleboel lekkere dingen. Tesla is dus ook favoriet, omdat het zo’n missie-gedreven bedrijf is. Wat betreft kleding ga ik alleen nog maar voor fairtrade merken en bijvoorbeeld biologisch katoen. Op dat vlak vind ik ArmedAngels en SKOT goede merken.”

 

En is er nog een tof duurzaam merk voor kids?

“Green Toys. Die hebben speelgoed van gerecyclede melkflessen en hun producten zijn vrij van BPA en weekmakers.”

 

‘Ik hoop dat elektrisch vliegen een keer realiteit wordt, ik ben ervan overtuigd dat jij en ik dat nog gaan meemaken.’

 

Nooit meer vliegen of altijd koud douchen?

“Altijd koud douchen, dat schijnt ook nog eens heel gezond te zijn toch? Minder vliegen doe ik al, maar ik wil niet uitsluiten dat ik ooit nog eens naar de andere kant van de wereld wil. Al hoop ik wel dat elektrisch vliegen een keer realiteit wordt, ik ben ervan overtuigd dat jij en ik dat nog gaan meemaken!”

Meer nieuws