Interview Roxanne Oude Alink - Powerpeers Community Uden

Roxanne Oude Alink (25 jaar) woont samen met haar vriend Niels in Uden. Roxanne werkt bij Buurkracht als procesbegeleider voor energiebesparing in buurten en vindt het belangrijk dat we verduurzaming met zijn allen vormgeven. Roxanne en Niels nemen hun duurzame energie af via Powerpeers én zij zijn lid van de kersverse Uden community. Reden genoeg om eens van Roxanne te horen waarom zij deze community én Powerpeers een warm hart toedraagt!

Hoe kennen jullie Powerpeers?

“Wij zijn vorig jaar in Uden komen wonen en hebben toen eerst bij een andere energieleverancier energie afgenomen. Maar er wordt toch altijd geadviseerd dat je jaarlijks moet kijken of je nog wel het beste aanbod hebt qua energieleverancier? Dat heb ik gedaan, met in mijn achterhoofd het voornemen om duurzamere energie af te nemen. Via een energievergelijkingssite stuitte ik toen op Powerpeers.”

Waarom hebben jullie toen besloten om de overstap te maken?

“Ik wilde dus graag een duurzamere energieleverancier en mijn vriend kon zich daarin vinden. Er zijn natuurlijk meerdere leveranciers die zeggen duurzaam te zijn, maar het leuke aan Powerpeers vind ik dat je kunt zien van wie je energie afneemt. Daarbij spreekt jullie hele manier van communiceren, bijvoorbeeld met die illustraties/animaties, mij erg aan. Het geeft aan dat jullie echt op een andere manier denken, daardoor sprongen jullie eruit ten opzichte van andere leveranciers.”

Wat zijn voor jullie de voordelen van Powerpeers?

“Ik moet eerlijk zeggen dat we nog geen slimme meter hebben. Het grootste voordeel zou voor ons zijn dat we precies in de app kunnen zien van wie wij onze energie afnemen en hoe duurzaam onze energie precies is. Ik ga op korte termijn achter die slimme meter aan, want dat vind ik wel het grootste voordeel. Dat je kunt zien waar je energie vandaan komt.”

Zou je mensen in je omgeving aanraden om ook bij Powerpeers energie af te nemen?

“Dat doe ik dus al de hele tijd, haha. Ik vertel mensen om mij heen dat ze even bij Powerpeers moeten kijken. Omdat het echt heel leuk is om te zien waar je energie naartoe gaat als je zelf zonnepanelen hebt, of om te zien waar je energie vandaan komt.”

Hebben jullie zelf eigenlijk zonnepanelen?

“Nee, wij nemen zelfopgewekte energie af van anderen. We wonen namelijk in een huurappartement, dus wij hebben helaas geen eigen dak om zonnepanelen op te leggen.”

Van wie nemen jullie energie af?

“Toen ik op mijn werk een keer over Powerpeers vertelde, kwam ik erachter dat een collega zonnepanelen heeft én bij Powerpeers zit. Dus dat is natuurlijk onze nummer 1 opwekker! Verder hebben we de waterkrachtcentrale als opwekker, een windmolen hier en daar en we zijn afnemer van het zonnepark hier in Uden.”

Het zonnepark in Uden is onderdeel van een speciale community die Powerpeers heeft opgezet. Kun je daar iets meer over vertellen?

“Als inwoner van Uden én lid van de Community Uden spaar ik met andere leden 1 euro per maand mee voor in de Uden spaarpot. Een heel leuk initiatief, waarmee verdere duurzaamheidsprojecten in Uden gefinancierd kunnen worden. Iets dat natuurlijk goed aansluit bij de doelstelling van de gemeente om in 2035 klimaatneutraal te zijn.”

Waarom vind je het belangrijk om aan die community gekoppeld te zijn?

“Je slaat twee vliegen in een klap: je neemt duurzame energie af én je kunt op een laagdrempelige manier iets duurzaams doen voor je leefomgeving door 1 euro per maand in de pot te sparen. Ik was zelf al Powerpeer en ik houd precies hetzelfde contract, met als bonus dat ik nu elke maand 1 euro in de pot leg. Dat kost mij per maand niks extra’s, maar met mijn aansluiting doe ik wel iets goeds voor de community in Uden.”      

Met de community sparen alle Peers in Uden voor projecten/initiatieven om de gemeente verder te verduurzamen. Is er een initiatief waar jouw voorkeur naar uitgaat?

“Voor mij springt Duurzaam Udens Wonen er tussenuit. Wonen in een huis dat aan alle eisen voldoet, maar geen enorme claim op de wereld legt. Met de krapte in de woningmarkt en de hoge woningprijzen denk ik dat dit weleens de toekomst zou kunnen zijn. Het is een goede start van het ‘omdenken’.”

En zitten er misschien nog meer projecten bij waar jij heil in ziet?

“Laat ik vooropstellen dat ik alle ideeën en projecten op Udenaar de Toekomst goede initiatieven vind. Blijkbaar zijn dat de onderwerpen waar behoefte aan is en ik vind het heel sterk dat bewoners meedenken hoe ze hun dorp vorm willen geven. Er zijn meerdere initiatieven gericht op het verbouwen van eigen voedsel of het aanleggen van (pluk)tuinen. Daar ben ik ook voor, omdat ze direct iets bijdragen aan het leefgenot in de wijken en de druk op de voedselindustrie. Tegelijkertijd kunnen ze ook een bijdrage leveren aan het verminderen van wateroverlast en CO2-uitstoot.”

Heb je zelf nog een idee waar de Uden spaarpot voor kan worden ingezet?

“Naast alle bestaande ideeën en projecten [op de site van Udenaar de Toekomst terug te vinden, red.], denk ik dat het goed is om te gaan brainstormen over de energietransitie en gasloos wonen.”

Je zet je met je werk in voor duurzaamheid, je neemt duurzame energie af via Powerpeers… Hoe duurzaam ziet jouw leven er verder uit?

Jammer genoeg zitten wij dus in een huurwoning, anders hadden we zeker hier en daar wat aan ons appartement aangepast. Ik heb aan de huiseigenaar gevraagd of we bijvoorbeeld dubbelglas kunnen krijgen in de slaapkamer. Of dat er misschien zonnepanelen op het dak kunnen. Maar dan moeten ze eerst het hele complex onder de loep nemen en daarna kunnen ze pas kijken of er eventueel iets verduurzaamd kan worden... We hebben wel overal ledverlichting in huis en energiebesparende huishoudelijke apparaten, dat is iets wat we makkelijk zelf kunnen doen natuurlijk.”

En los van jullie woonsituatie?

“Wij eten best vaak vegetarisch, dat is natuurlijk ook goed met oog op duurzaamheid. En als het kan probeer ik ook altijd de fiets te nemen in plaats van de auto. Helaas is Uden best wel slecht ontsloten met het openbaar vervoer. Er is alleen een busstation, waardoor je al gauw lang onderweg bent. Het zou fijn zijn als dat beter was, met bijvoorbeeld een treinstation.  Dan zou je toch vaker gebruik maken van het openbaar vervoer, dat is nu gewoon niet te doen.”

Dus dat is eigenlijk ook een duidelijke wens naar de gemeente toe; zorg dat er wat betreft het openbaar vervoer betere verbindingen zijn, zodat mensen vaker de auto laten staan?

“Absoluut. Maar de gemeente Uden is daar echt al heel lang mee bezig, dat was bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen een hot topic. Het is alleen ontzettend lastig om tot een compromis te komen. Ze moeten dan met allerlei organisaties, zoals de provincie, om tafel. Het staat dus al wel op de agenda maar het is heel lastig te verwezenlijken.”

Wat is je favoriete duurzame merk of bedrijf?

“Mag ik hier ook Powerpeers noemen? Haha, daarom vertel ik er ook zo vaak over: ik vind het echt goed wat Powerpeers doet. Ik ben niet echt een merkenmens. Ik houd eerder van kleine initiatieven die duurzaam bezig zijn, zoals De Stoerderij in Son en Breugel, Smaak van Streeck in Uden en Duurzame Kost in Eindhoven.”

Heb je tot slot nog een persoonlijke tip om te verduurzamen?

“Zoals ik al zei: eet wat minder vlees, neem vaker de fiets of het ov, vervang hier en daar een lamp in huis. Er zijn zoveel dingen die je makkelijk kunt doen, zonder dat je er echt je portemonnee voor hoeft te trekken. Misschien iets minder bekend als duurzaamheidstip: gooi je tuin niet helemaal vol met stenen en kiezels. Zorg er met beplanting voor dat het water erin kan wegvloeien om wateroverlast tegen te gaan. En zo kunnen de planten ook CO2 opnemen.”

Meer weten over Community Uden? Klik hier

Meer nieuws