Heb ik een slimme meter nodig?

Bestaat er dan ook een domme meter?

Vergeet jij ook altijd je meterstanden door te geven? Je bent niet de enige. Misschien is dan een slimme meter iets voor jou. Steeds meer mensen hebben al zo'n zogenaamde slimme meter. Met slim bedoelen we de mogelijkheid van de meter om te communiceren, bijvoorbeeld met de netbeheerder. Die kan zo jouw meterstanden op afstand uitlezen. Netbeheerders kunnen deze gegevens vervolgens eenvoudig doorgeven aan je energieleverancier, die op basis daarvan de energierekening kan maken. Handig! Hoef je niet meer zelf je meterstanden door te geven.

Het uitlezen van de meterstanden gaat via GPRS en is volkomen veilig. Er zijn speciale regels opgesteld die ervoor zorgen dat je persoons- en verbruiksgegevens altijd beschermd zijn. Onbevoegden krijgen daar geen inzicht in.

Wij vragen altijd toestemming
Bij powerpeers vragen we je bij aanmelding toestemming om jouw meterstanden dagelijks te mogen uitlezen. Die toestemming hebben we van je nodig als je opwekker wilt zijn binnen ons netwerk en als je dagelijks wilt zien wie van jou energie gekregen heeft. Als je geen slimme meter hebt, of ons geen toestemming hebt gegeven, dan ben je natuurlijk ook welkom bij powerpeers. Dan wordt jouw verbruik bepaald op basis van een ‘standaard verbruiksprofiel’. Dat standaard verbruiksprofiel is een verdeling van jouw verwachte energieverbruik over de maanden heen.

Iedereen aan de slimme meter
Op den duur zullen alle meters vervangen worden door dit nieuwe 'slimme' type. De overheid streeft ernaar om voor 2020 alle oude meters te laten vervangen. Netbeheerders installeren de slimme meter per regio, wijk of buurt. Je ontvangt tijdig bericht van je netbeheerder als jouw wijk aan de beurt is. Wil je niet wachten? Dan kan je bij je netbeheerder versneld een slimme meter aanvragen. Dit heet een prioriteitsplaatsing. Wel zijn er kosten aan verbonden. De kosten voor het plaatsen van een slimme elektriciteitsmeter en een slimme gasmeter bedragen samen € 72,60 inclusief btw. Als in jouw woning geen gasmeter aanwezig is en je wilt een slimme elektriciteitsmeter geplaatst hebben, kost dat € 67,76 inclusief btw.

Eigenaren van zonnepanelen kunnen gratis een slimme meter aanvragen door zich te registeren via www.energieleveren.nl.

Wil je meer lezen over slimme meters? Of weten wanneer jij aan de beurt bent voor vervanging van je meter? Lees meer op www.slimmemeters.nl. Of kijk op de website van je netbeheerder, via https://www.mijnaansluiting.nl/aanbieders-per-regio.

Meer nieuws