Energiezuinig verlichten doe je zo!

Van alle mogelijke manieren om energie te besparen is bewuster omgaan met verlichting misschien wel de makkelijkste. Door efficiënt om te gaan met de verlichting van je huis kun je veel energie (en stroomkosten) besparen, de tijd is rijp om al je gloei- en halogeenlampen te vervangen door ledlampen. Wil je graag weten hoe je het beste met je verlichting om kunt gaan? We hebben een aantal belangrijke weetjes voor je uiteengezet.

Niet overbodig lampen aan laten staan

Verspil geen elektriciteit en zet lampen uit als je niet in de betreffende kamer bent of blijft. Het maakt niet of dit nu voor vijf minuten of een uur is, hanteer de stelregel: niemand in die ruimte = lichten uit. Dit geldt voor alle lampen, dus ook voor je ledlampen en buitenverlichting. Voor de verlichting in de hal of het toilet kun je een bewegingssensor overwegen, maar let dan wel op dat de sensor zelf geen energieslurper is.

Gloei- en halogeenlampen vervangen

Het is beter voor het milieu om alle gloei- en halogeenlampen in je huis te vervangen door ledlampen, omdat deze tot 85% minder elektriciteit verbruiken. Vind je dit een kostbare aangelegenheid en wil je niet alles tegelijk vervangen? Begin dan in ieder geval met het vervangen van de lampen die het vaakst aan staan en het meeste licht geven. Je oude lampen kun je in de prullenbak doen, behalve wanneer het spaarlampen zijn. Zonde om werkende lampen weg te doen? Het weggooien van gloeilampen is minder slecht voor het milieu dan deze energieverslindende lampen te blijven gebruiken. Bekijk de afvalscheidingswijzer als je twijfelt waar en hoe je je lampen weg kunt gooien.

Optimaal profiteren van daglicht

Profiteer zoveel mogelijk van het daglicht in je huis. Kies bijvoorbeeld voor lichte kleuren in je interieur en op de muren die het daglicht weerkaatsen en zorg dat je de ramen zoveel mogelijk vrijhoudt. Hiermee voorkom je dat je lampen te vaak of te snel aan moeten.

Prijs ledlamp versus gloeilamp

Een veelgehoord bezwaar voor het vervangen van je lampen is het hogere prijskaartje van ledlampen. Toch ben je doorgaans goedkoper uit met led, als je naar het stroomverbruik én de levensduur kijkt. Ledlampen gaan namelijk zo’n 15.000 branduren mee, terwijl dit bij een gloeilamp gemiddeld maar 1.000 branduren zijn. In feite kun je de kosten van de aanschaf van 1 ledlamp dus vergelijken met die van 15 gloeilampen. Bovendien bespaar je ook nog eens 85% op de elektriciteitskosten, omdat een gloeilamp veel meer stroom gebruikt dan een ledlamp. Voor halogeenlampen is dit een iets ander verhaal, deze zijn iets zuiniger in gebruik dan gloeilampen. Maar met ledverlichting bespaar je vergeleken met halogeen alsnog ongeveer 75% energie.

Je spaarlampen vervangen?

Als je nu nog werkende spaarlampen thuis hebt, hoef je die niet a la minute te vervangen. Deze zijn namelijk vrijwel even zuinig als ledlampen. In de aanschaf kun je daarentegen wel beter kiezen voor een ledlamp. De ledlamp geeft vergeleken met een spaarlamp sneller vol licht, werkt ook goed bij lagere temperaturen (zoals in de tuin) en gaat minder snel kapot bij veelvuldig aan- en uitdoen.

Meer nieuws