Doe net als Frank: samen barbecueën van de Powerpeers vriendenkorting!

Frank Manders woont samen met Jenny en hun twee honden in Sleeuwijk en is een bijzondere klant van Powerpeers. Frank en Jenny delen hun zelfopgewekte zonne-energie via het Powerpeers netwerk. Ze zijn ambassadeurs met een wel heel speciale bestemming voor de vergoeding die zij ontvangen voor het aanbrengen van nieuwe klanten: een zogenoemd barbecue-fonds! Hoog tijd om Frank eens aan de tand te voelen en meer over hun speciale fonds te weten te komen.

Hoe lang zijn jullie klant van Powerpeers?
“Alweer zo’n twee jaar. Wij wonen in een oud koetshuis dat we hebben verbouwd tot bijna nul op de meter. Maandelijks zijn we in totaal 31 euro per maand kwijt aan energiekosten, waar je normaal rond de 200 á 300 euro zit (afhankelijk van de grootte van je gezin). We hebben een zonneboiler en zonnepanelen, dat samen zorgt ervoor dat we bijna geen gas gebruiken en dat we stroom over hebben. Die zelfopgewekte energie wilden we graag delen, maar bij onze toenmalige energieleverancier was er geen deelplatform. Toen zijn we bij Powerpeers terecht gekomen, waar je zelf je bron kunt kiezen. Je kunt je vrienden eraan koppelen, waardoor het veel dichter bij huis komt. De vrienden met wie wij het delen kunnen nu op de app zien hoeveel ze bij ons afnemen en ik kan zien hoeveel we weggeven.”

En die vrienden zijn niet zomaar bij Powerpeers klant geworden.
“Wij hebben tegen vrienden gezegd: als Powerpeers je energieleverancier wordt en je geeft aan dat je van ons groene stroom wilt afnemen, dan ontvangen we beiden een bonus. En alles wat wij aan vriendenbonus ontvangen omdat vrienden onze zelfopgewekte energie afnemen, gooien wij in een barbecue-pot. Van die pot houden we eens per jaar een barbecue met de vrienden die onze stroom afnemen. Er zijn inmiddels al drie bevriende stellen naar Powerpeers overgestapt, we hebben zelfs een app-groep voor ons barbecue-fonds!”

Duurzame energie koppelen aan een barbecue. Hoe zijn jullie op dat idee gekomen?
“Als je het over energie hebt en je wilt mensen bewegen over te stappen naar groene stroom, dan is dat heel lastig. Ze gaan naar een website van een vergelijker en kiezen de goedkoopst mogelijke stroom. Wat wij doen is anders. Als je hen nu vertelt: koop je groene energie bij ons, van je vrienden, dan is het makkelijker om over te stappen. Dat tientje in het jaar dat je misschien extra betaalt maakt dan echt niet uit. Als je het bij ons afneemt hebben wij een goede gelegenheid om bij elkaar te komen, voor bijvoorbeeld een barbecue. Wij delen onze stroom, maar het gaat ons niet om het geld. Het geld gaat weer terug naar de mensen. Je zet samen een stap waar je bewust van bent, je werkt samen aan een toekomst. Waar je mensen moeilijk kunt bewegen om over te stappen naar een nieuwe energieleverancier, is het makkelijk om het af te nemen van vrienden.”

‘Als je hen nu vertelt: koop je groene stroom bij ons, van je vrienden, dan is het makkelijker om over te stappen.’

Waar zit volgens jou dat verschil?
“Leveranciers zeggen altijd: bij ons hebben we alleen maar groene stroom. En mensen zijn daar sceptisch over, ze vertrouwen het vaak niet. Maar als je daadwerkelijk zegt: wij hebben zoveel zonnepanelen én stroom over, dat kun je bij ons afnemen. Dat is veel sympathieker. Je ziet direct bij wie je het afneemt. Sommige vrienden die zich via ons aangemeld hebben bij Powerpeers, hebben nu zelf ook zonnepanelen op hun dak. Zij zien namelijk bij ons dat wij veel stroom over hebben en dachten: dat moeten we toch zelf ook kunnen. Het is een soort domino-effect.”

Wat is je ervaring met Powerpeers?
“Ik vind het een heel sympathiek bedrijf. Haha, anders zou ik ook geen vrienden aanraden klant te worden. Je merkt aan alles dat het nog niet een grote energieleverancier is. En dat heeft voor- en nadelen. Maar als het echt een groot bedrijf is, zijn het geen mensen meer, maar wordt het een zielloze entiteit waar iedereen zich achter verschuilt. Dat is hier niet het geval, je hebt te maken met de mensen achter het bedrijf. Ik denk ook dat dit past bij een toekomst waar we een decentraal energienetwerk hebben. Waarom zouden we alleen de grote opwekkers nodig hebben?”

Hoe denk jij over de huidige beweegredenen om zelf energie op te wekken?
“Ik vind dat de energietransitie veel te negatief benadrukt wordt. Er wordt verteld wat er niet kan en dat het geld kost, maar er wordt voorbijgegaan aan het comfort van ons leven. Altijd maar die vraag wat de terugverdientijd van de zonnepanelen is bijvoorbeeld. Hoezo terugverdientijd? Als het over energie gaat, moet er een terugverdientijd zijn. Terwijl als het om luxeproducten gaat, zoals een nieuwe tv, dan mag het zoveel kosten als je zelf wilt. Terwijl onze zonneboiler mij veel comfort geeft. Net als driedubbel glas dat voor veel comfort zorgt, we hebben geen koude tocht langs de ramen meer. De goede isolatie betekent ook dat ik nog maar 3 tientjes per maand betaal. Dus ik houd 200 euro in de maand aan vrij inkomen over. Dat is ook comfort en dat is prettig leven.”

‘Altijd maar die vraag wat de terugverdientijd van de zonnepanelen is. Hoezo terugverdientijd? Als het over energie gaat, moet er een terugverdientijd zijn. Dat is bij luxeproducten nooit het geval.’

Een positieve benadering zou wat jou betreft dus beter zijn?
“Absoluut, het creëert kansen. Ik kan mijn eigen energie opwekken, waardoor ik minder betaal voor mijn energie. Het geeft ook de kans om dichter bij mijn vrienden te komen. Jenny en ik hebben 80 Day Race opgericht, een race rond de wereld in 80 dagen met elektrische voertuigen, Wij doen deze race rond de wereld, omdat reizen je leven verrijkt. Het brengt mensen dichter bij elkaar en het verruimt je blik. Terwijl nu de discussie veelal is: je mag niet reizen, je mag geen vlees eten en je mag dit niet en dat niet. Je moet juist veel meer kijken naar de kansen die er zijn. Verbeter de levenskwaliteit in de volgende generatie, dat heeft de babyboomgeneratie ook gehad. Ze hebben heel hard gewerkt, in het begin 6 dagen per week, met een betere toekomst als doel.”

Maar denk je dat die positieve insteek echt effectief is?
“Zeker. Je moet op zijn Amerikaans marketing doen, kijk bijvoorbeeld naar Apple. Als Steve Jobs het podium opgelopen was en had gezegd: ‘Deze telefoon is zo ontzettend breekbaar. Hij is zo stuk. Als je hem laat vallen is hij stuk en ben je 900 dollar kwijt. Het is de duurste telefoon die er te krijgen is. Je kunt hem alleen maar opladen met een kabeltje dat wij leveren en die is 10 keer duurder dan een ander kabeltje. Je mag hem alleen met een abonnement kopen. En je moet hem dagelijks opladen terwijl je gewend bent dat eens in de twee weken te doen. And one more thing: je krijgt alleen software die wij goedkeuren.’ Denk je dat hij dan nog veel telefoons had verkocht? Helemaal niet. Maar wat hij vertelde: ‘Je krijg hier een apparaat met een toekomstbeeld. Je krijgt kansen en mogelijkheden. Het wordt fantastisch want dit kun je ermee en dat kun je ermee.’ Het is de droom en visie die je verkoopt en die nadelen zijn niet relevant.”

Niet iedereen heeft een passend budget voor zonnepanelen. Heb jij nog andere tips voor mensen die hun leven ook graag duurzamer willen insteken?
“Zijn je ramen aan vervanging toe? Ga dan voor driedubbel glas. Niet alleen om de isolatiewaarde maar ook voor het comfort. Wij kunnen in de winter naast onze glazen ramen zitten zonder dat daar kou vanaf komt. Misschien dat het per vierkante meter 10 euro meer kost, maar wij hebben wel een prettig uitzicht en geen kou. Kijk bij dit soort zaken 10 jaar vooruit. Het verdient zich terug, maar het comfort gaat ook omhoog.”

Jullie wonen bijna gasloos. Hoe zie je de toekomst voor de rest van Nederland?
“De hele bouwindustrie moet nog een hele stap maken. Dat hebben we ook bij de verbouwing van ons koetshuis gemerkt. Wij hebben diverse offertes aangevraagd bij aannemers en in alle gevallen begrepen ze niet wat we wilden. Omdat die kennis er niet is. Het is nu bouwen, bouwen, bouwen en vooral zo snel mogelijk. Niks nieuws leren want dat betekent dat je langzamer bent. Aannemers vergeten te leren op het gebied van verbouwingen en onderhoud. Over een aantal jaar is een warmtepomp bijvoorbeeld net zo normaal als een cv-ketel en is alle benodigde kennis voorhanden, maar nu nog niet. Ik vind het trouwens ook onzin dat ze de huizen naar gasloos wonen gaan doen, dat is echt symboolpolitiek. Wij gebruiken als huishoudens zo weinig energie in vergelijking met de industrie. Bij ons achter staat een kleine kas met orchideeën, die verstoken in de winter in 2 uur meer dan dat wij in 1 jaar doen. Wij kunnen van het gas af gaan, maar we besparen dan 600 kuub en zij verstoken 600 kuub in 2 uur. Als alle huishoudens van het gas af zijn, dan hebben we misschien 1 kassencomplex aan energie bespaart. Dat zet geen zoden aan de dijk.”

‘Over een aantal jaar is een warmtepomp net zo normaal als een cv-ketel en is alle benodigde kennis voorhanden, maar nu nog niet.’

Dus er zou meer nadruk moeten liggen op de industrie?
“In de hele energietransitie blijft de industrie buiten schot. Een led-lampje indraaien heeft op het grote geheel heel weinig impact, alle huishoudens bij elkaar gebruiken nog geen 15% van alle elektriciteit. Als de Hoogovens 2 dagen stil liggen is dat hetzelfde als Noord-Holland 2 dagen uitzetten. De kosten en de verantwoordelijkheid voor van het gas af gaan liggen wat mij betreft eigenlijk bij de verkeerde groep. Het is belangrijk dat we het doen, laat dat duidelijk zijn. Uiteindelijk wordt iedereen blij als je straks nog maar 30 euro in de maand hoeft te betalen in plaats van 200. Maar niet iedereen kan die stap zetten. Wij hebben de mazzel dat we dit met een vrijstaande woning kunnen doen, maar mijn vrienden in Rotterdam in een appartement kunnen dat niet. Het is oneerlijk om al die kosten bij dat soort huishoudens neer te leggen. Terwijl we slimmer om kunnen gaan met zulke kassen of ons bijvoorbeeld af kunnen vragen: moeten wij in Nederland wel orchideeën willen kweken?”

Kortom: we moeten nog heel wat grote stappen maken.
“Ja, maar we kunnen beginnen met de dingen die er zijn, zoals zonnepanelen. Zonnepanelen leveren een hoger rendement op in vergelijking met geld op de bank laten staan. En het is prettig om te weten dat je daarmee een stap in de goede richting zet. Daar moeten we mee aan de gang. Bij Powerpeers kun je dat samen doen, en het kan een sneeuwbaleffect hebben. Dat zie je bij ons, twee van de huishoudens die zich via ons hebben aangemeld hebben nu ook zelf zonnepanelen. Hopelijk breidt dat zich ook weer uit naar nieuwe aanmeldingen!”

Meer nieuws