Duurzamer wonen

10 simpele tips waarmee je nu kunt beginnen!

Als klein meisje droomde ik ervan om schrijver te worden en te wonen in een hutje op de hei! Een hutje is het niet geworden, maar ik woon wel in het buitengebied. En als fulltime blogger verdien ik inderdaad de kost als schrijver. Het is perfect te combineren met mijn gezin bestaande uit vijf kinderen en mijn man.

Dat de aarde langer mee moet dan vandaag, is een boodschap die ik altijd al belangrijk vond. Maar sinds ik kinderen kreeg ben ik me er nog bewuster van geworden. En ik probeer daar dan ook mijn steentje aan bij te dragen. Door bijvoorbeeld zoveel mogelijk op de fiets te doen. Wat overigens niet altijd meevalt hier op het platteland!

Daarnaast probeer ik mijn ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden.

In dit artikel vertel ik je 10 makkelijke stappen waarmee je vandaag nog je huishouden duurzamer kunt maken.

Duurzamer wonen voor dummies: 10 simpele tips waarmee je nu kunt beginnen!

Duurzaam wonen. Het klinkt zo mooi.

Het roept bij mij associaties op met die leuke 'little houses' die dan ook nog eens helemaal zelfvoorzienend zijn. Je hebt zonnepanelen op het dak, en je doucht met water dat meteen weer gerecycled wordt. Ik moet dan altijd denken aan van die enge rampenfilms waarin de wereld vergaat. Bewoners van zo'n duurzaam huisje zullen dan gewoon nog elektriciteit en water hebben. En dan benijd ik ze!

Maar wat als je niet zo'n leuk tiny house hebt. Zijn er dan manieren om toch je huishouden duurzamer te maken? Zonder dat je je huis radicaal moet verbouwen?

Het antwoord is: 'Ja.'

Je kunt je huishouden vandaag nog duurzamer maken. En het is niet eens zo moeilijk met deze 10 tips.

10 Tips om je huishouden duurzamer te maken

  1. Maak in de winter gebruik van de isolerende werking van gordijnen.
  2. Dek tochtplekken in huis af, zodat er geen kou naar binnen kan.
  3. Kies voor LED lampen die zijn namelijk veel energiezuiniger.
  4. Gebruik natuurlijke schoonmaakmiddelen. Je kunt zelf een schoonmaakmiddel maken van bijvoorbeeld Baking Soda, maar zelf houd ik ook erg van Marcel's Green Soap.
  5. Gebruik je een apparaat niet? Trek dan de stekker er uit. Want anders wordt er toch nog steeds energie gebruikt! Sluipgebruik heet dat.
  6. Installeer een zuinige douchekop, en instrueer bovendien je familie dat ze niet ellenlang mogen douchen. Koop eventueel zo'n douchewekker die afgaat na bijvoorbeeld 3 minuten douchen.
  7. Kies voor dubbel glas zodat je minder hoeft te stoken in huis om het behaaglijk te maken. Vind je dat nog teveel gedoe, neem dan isolatiefolie voor enkel glas.
  8. Kies voor een wc met een spoelkeuzeknop. Als de wc niet zo vies is kies je voor de zuinige knop en gebruik je minder water.
  9. Zet zo'n pittoreske regenton bij je dakgoot en vang daarmee regenwater op. En dat kun je dan weer gebruiken voor je tuin.
  10. Maak elke ochtend een rondje door het huis als iedereen weg is, en doe alle lampen en apparatuur uit die nog aanstaat.

Samenvattend

Tiny houses zijn een prachtig voorbeeld van duurzame woningen. Maar er zijn nog maar weinig mensen die zo'n leuk duurzaam huisje hebben. Daarom hoop ik, dat ik je met deze post praktische tips heb gegeven, waarmee je jouw huishouden duurzamer kunt maken.

Meer nieuws