Zonne-energie van de Willemsparkschool

Zonne-energie van de Willemsparkschool

zonne-energie voor leerlingen en ouders

de eerste school van Nederland die energie deelt

De Amsterdamse basisschool Willemspark deelt de opgewekte energie van hun eigen zonnepanelen met hun leerlingen, ouders en buurtgenoten. Hiermee is het de eerste school van Nederland waar je duurzame stroom kunt afnemen. De Willemsparkschool heeft de zonnepanelen laten plaatsen aan de hand van het project Verbeteren binnenklimaat en energieprestaties Zuid, van de gemeente Amsterdam.

kies deze opwekker

De energie die wordt opgewekt door de zonnepanelen wordt gebruikt door de school zelf. Het overschot wordt vervolgens verdeeld naar leerlingen, ouders en buurtgenoten via powerpeers. Zo kunnen anderen gebruik maken van groene energie, zonder zelf zonnepanelen te hebben. Naast de zonnepanelen heeft de school ook andere duurzame maatregelen genomen, zoals de isolatie van het gebouw, een groene isolatielaag op het dak en bewegingssensoren voor de verlichting. Hierdoor zijn de energiekosten in de periode van 2013 tot en met 2015 met 52 procent gedaald.

Directeur van de school, John van der Woning: “Met de zonnepanelen verlagen we onze energiekosten én kunnen we onze kinderen leren over lokale energieopwekking en veranderingen in de (energie-)wereld. We vinden dat wij als basisschool hierin een voorbeeldfunctie hebben. Ook wat betreft het gemeenschapsidee: als je wat over hebt, kun je het samen delen. En door energie te besparen, houdt de school geld over om te doen waar we goed in zijn: het onderwijs beter en leuker maken.”

Groep 7 en groep 8 hebben in maart 2017 les gekregen over duurzame energie. Door middel van een interactieve quiz, individuele opdrachten en klassikale uitleg hebben de leerlingen geleerd over wat duurzame energie is, waarom het belangrijk is en wat ze zelf kunnen doen om energie te besparen. Ook de jongere leerlingen hebben iets te vertellen over zonne-energie:

kijk ook op amsterdam.nl voor het nieuwsartikel