Zonne-energie van de Willemsparkschool

Zonne-energie van de Willemsparkschool

Duurzaam én leerzaam

Leren door te doen: de Willemsparkschool zonnecentrale.

Op de Willemsparkschool in Amsterdam hebben we sinds 2016 een eigen zonne-energiecentrale. Buiten lestijd heeft de school bijna geen energie nodig en kan iedereen er gebruik van maken.

Hoe werkt dat eigenlijk? Pak je potlood voor een korte test:

Vraag 1: Buiten schooltijd gebruikt de Willemsparkschool geen energie, maar de zon schijnt wel. Wat gebeurt er dan?

Vraag 2: Hoe komt de zonne-energie van de Willemsparkschool bij andere mensen terecht?

Vraag 3Hoe weet je dat de energie uit het stopcontact van de Willemsparkschool komt?

Vraag 4Vallen de lessen uit als het bewolkt is?

Vraag 5Kan ik ook een energie-leverancier worden?

 

Had je alles goed? Bekijk hieronder de antwoorden.

Antwoord 1: De zonnepanelen leveren dan ook gewoon energie. Met genoeg accu's kun je al die energie opslaan maar dat is duur en accu's zijn zelf ook weer belastend voor het milieu. Veel efficiënter is om de energie te leveren aan mensen die het op dat moment wél nodig hebben.

Antwoord 2: Via het gewone elektriciteitsnetwerk, net als de energie van grote centrales. De Willemsparkschool is eigenlijk een hele kleine energiecentrale.

Antwoord 3: Net als de gewone energie loopt alle elektriciteit via dezelfde kabels. Maar de software van powerpeers houdt precies bij hoeveel groene energie iemand levert en/of verbruikt en koppelt dat aan elkaar. Dus als de Willemsparkschool op een zonnige dag 5 kWh meer opwekt dan ze zelf nodig heeft, kan de school bijvoorbeeld aan 5 afnemers ieder 1 kWh verkopen.

Antwoord 4: Nee, gelukkig kunnen de lessen gewoon doorgaan. Dan kopen wij namelijk weer energie van bijvoorbeeld iemand met een windmolen. En ook bij jou als afnemer blijft het licht natuurlijk branden. Je kunt net als wij meerdere leveranciers combineren. De technologie van powerpeers zorgt dat iedereen dag en nacht 100% groene energie heeft.

Antwoord 5: Ja. Iedereen kan zonnepanelen installeren en zélf 100% groene stroom opwekken. Via de technologie van powerpeers kun je elke dag precies zien hoeveel je aan wie hebt geleverd. Dat is duurzaam én leerzaam.

 

Jouw gezin aansluiten op leerzame zonne-energie van de Willemsparkschool? Kijk hier hoe het werkt. Of wil je zelf powerpeers opwekker worden? Kijk dan hier.