Energie van de familie Donker-Wiersma

Energie van de familie Donker-Wiersma

duurzaam sinds 1968

de eerste biologische boerderij van Nederland

Op onze biologische boerderij zijn we vanaf 1968 al bezig met duurzame energie. Op een beurs in de jaren ‘90 kwamen we echter pas voor het eerst in aanraking met windenergie. Onze interesse was meteen gewekt. Wat als we de productie van onze boerderij geheel op schone energie zouden kunnen realiseren?

En dus kwam er een vertegenwoordiger langs, werd er informatie ingewonnen, de financiering geregeld en kon de bouw beginnen. Een paar jaar later, in 1994, werd de eerste windturbine gebouwd. Deze leverde 80Kw op en was 40 meter hoog.

ons motto

gebruik alle bronnen die er zijn

In 2003 kregen we de mogelijkheid om de molen op te schalen. Er kwam een molen van 850 Kw: tien keer zo groot als de eerste molen. Eén probleem. We konden de opgewekte energie niet meer zelf gebruiken en dat was nou juist het hele idee.

En dus werd er weer een nieuwe molen neergezet: de Ennercon molen, zonder tandwielkast. De energie die deze windmolen opwekt, gebruiken we voor de verwerking van onze granen voor brood en muesli.

Wij vinden dat je alle bronnen moet gebruiken die er zijn. En dus worden er op onze loods ook nog eens 1.100 M2 zonnepanelen gemonteerd. Door de combinatie van wind en zon is er altijd iets dat energie oplevert. Zoveel zelfs, dat we energie overhouden. En die energie delen we graag met jou.

Wil jij energie van de familie Donker-Wiersma? Voeg ze dan toe als een van jouw opwekkers als je overstapt, of in je mijn omgeving.