Energie van de familie Westra

Energie van de familie Westra

optimale condities

aan het IJsselmeer waait het altijd

De wind, daar zijn we hier wel aan gewend. Op de meest windrijke plek van Gaasterland staat onze boerderij De Betonpleats. Niet alleen melken wij hier koeien, maar ook produceren we stroom, groene stroom op precies te zijn. En daar kunnen we die wind goed bij gebruiken.

Al sinds 1994 hebben we een windmolen staan. Eerst werd dat, na een lang traject van vergunningen en financiering, een Lagerwey molen. Daarna, eveneens na een lang traject, een efficiƫntere EWT Direct Drive windmolen. Naast de wind als energiebron maken we ook gebruik van zonnepanelen en van een mestvergister. Op deze manier kunnen we half Gaasterland van stroom voorzien. Dat geeft een goed gevoel; om met behulp van natuurlijke energiebronnen groene stroom te produceren voor heel veel huishoudens. Ons inziens past dit ook prachtig bij het karakter van onze boerderij: duurzame productie van melk en stroom met oog voor mens, dier en omgeving. De molen is een duidelijk herkenningspunt voor de mensen om ons heen. Wanneer hij stilstaat valt het direct op, hij wordt namelijk veel gebruikt als windwijzer!

Wil je ook energie van de familie Westra? Kies hen dan als een van jouw opwekkers als je overstapt, of in je mijn omgeving.