Energie van Vereecken Fruitverwerking

Energie van Vereecken Fruitverwerking

In 1969 is de 4e fruittelers generatie van de familie Vereecken een bedrijf gestart op de verse zeebodem in de Flevopolder. De 5e generatie,  Leander, zwaait er  momenteel de scepter en teelt op 48 hectare appels en peren. De oogst van ongeveer 300.000 bomen wordt op het eigen bedrijf bewaard en verwerkt.

In de boomgaard wordt op moderne wijze geteeld. Er wordt zo veel mogelijk getracht om op natuurlijke wijze ziekten en plagen te beheersen. Zo worden roofwantsen ingezet om vlooien en luizen te bestrijden, zijn er sluipwespen die de bloedluis onschadelijk maakt en hangen er nestkasten voor torenvalken om muizenschade te beperken. Indien er onverhoopt toch gewasbeschermingsmiddel moet worden ingezet, dan wordt dit op de meest milieu vriendelijke wijze toegepast.

Er wordt op verschillende manieren bemest zoals met koeienmest, champignonmest en gft-compost. Als het erg warm is worden de bomen beregend om hitte-schade te voorkomen. Deze beregeningsinstallatie wordt ook gebruikt op bladvlooien van de bomen te spoelen, en om de bloesem te beschermen tegen nachtvorst.

De appels en peren worden met de hand geoogst, dit wordt gedaan met een groep van rond de 100 mensen en duurt ongeveer 5 weken. De geplukte appels en peren gaan nog dezelfde dag de koelcellen in. Dit zijn speciale koelcellen waarin het zuurstofgehalte wordt verlaagd. De appels en peren blijven hierdoor ook na vele maanden knapperig en vers van smaak.

De appels en peren die van het land komen zijn niet allemaal even mooi. Op het bedrijf van Vereecken worden de appels en peren gesorteerd op kwaliteit en grootte. Van iedere appel of peer worden volautomatisch 20 foto’s gemaakt, en de minder mooie vruchten worden gevolgd middels een “mini GPS” systeem om ze van het topproduct te scheiden. Er is voor alle kwaliteiten een markt, product of verwerking voorhanden. De beste kwaliteit (klasse 1) wordt verpakt voor supermarkt of agf winkels en is voor directe consumptie door de consument. De appels en peren die iets minder mooi zijn (klasse 2) worden geschild en gesneden. De geschilde appels en peren gaan naar banketbakkerijen en grootkeukens. De schillen en klokhuizen die over blijven worden geperst tot appel- en perensap. De pers pulp die daar weer uit overblijft wordt gebruikt voor het maken van appelstroop of gaat naar een biovergistingsinstallatie voor energiewinning. De minst mooie appels en peren (klasse 3) worden ook gebruikt voor appel- en perensap of gaan in de appelmoes.

Verstandig omgaan met brandstof en energie is behalve een “economische must” ook een duurzaamheid doelstelling binnen de onderneming. Vele voertuigen rijden elektrisch. De vrachtauto’s hebben zonnepanelen op het dak. Hier wordt de koelinstallatie voor 100% mee aangedreven.                                                                                 

Op de bedrijfsgebouwen zijn de daken zijn voorzien van zonnepanelen (ruim 2500 stuks) om zo veel mogelijk zelf in de energie behoefte te voorzien. Een speciaal ontwikkeld computerprogramma houdt het elektriciteitsverbruik van de koelcellen in de gaten en stuurt de machines hier op aan.                                                                                                                        

Appels en peren produceren (een heel klein beetje) warmte. Doordat er miljoenen appels en peren in de koelcellen liggen is dit een behoorlijke hoeveelheid. Bij Vereecken wordt deze warmte benut voor hete lucht verwarming en zou je kunnen zeggen dat er wordt gedoucht op perenwarmte en dat de koffie heet is dankzij de appels.

Voedselveiligheid en leveren van de juiste kwaliteit zijn vanzelfsprekend. Vereecken fruit is door verschillende instanties op het hoogste niveau gecertificeerd. BRC, Global-Gap, Tesco nature, Skal ( Bio) en AH-protocol certificaten worden jaarlijks behaald.

Vereecken Fruit is maatschappelijk betrokken, naast het sponsoren van scholen en sportverenigingen worden ook de plaatselijke voedselbank en het hospice ondersteund. Het bedrijf verzorgt gastcolleges, biedt plaats aan stagiaires, is erkend leerbedrijf en heeft vanaf 1998 jong-arbeidsgehandicapten in dienst.

In maart 2015 is Vereecken Fruit uitgeroepen tot Agrarisch Ondernemer van het jaar van Nederland. Voor het eerst werd deze onderscheiding uitgereikt aan een fruitbedrijf.